~Tornikamarin tarinoita~

Aristokraattisen tasokkaan, suulaan ja vihaisen naisen kertomuksia satavuotiaan kivitalon viidennestä kerroksesta.

Nimi: Laurakaisa
Sijainti: Helsinki, Finland


Vaimo, tytär, isosisko ja täti. Karjalainen. Stadilainen. Kesämökkiläinen. Aikuiskokelas.

Asiantuntija - loistava titteli ihmiselle, joka ei osaa eikä ainakaan halua olla koskaan väärässä.

Maailmaa on parasta määritellä kirjoittamalla ja naisella on oltava oma huone.

tiistaina, tammikuuta 30, 2007

Tulevaisuuden kieli

Järsin kiukkuisena sängynjalkaa aamuisen Hesarin pläräämisen jäljiltä.

Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta on julkaissut Venäjä-raportin ja yhtynyt siihen suomalaisen elinkeinoelämän aiemmin muodostamaan kuoroon, joka voihkii ja valittaa Suomen nousevan nuorison olematonta venäjän kielen taitoa ja puutteellista kiinnostusta itänaapurin asioita kohtaan. Syitähän riittää: historia, yleinen asenneilmasto, Venäjä itse. Mutta maailma ei pelastu ja kansakuntamme kohtalo kääntyy kohti synkkyyden alhoa, kun paha ja kuriton nuori sukupolvi ei älyä opiskella venättä.

Naurettavaa tuo ruikutus on siksi, koska sillä ei ole minkäänlaista todellisuuspohjaa. Pelkästään omasta kaveripiiristäni löytyy vaivatta ainakin 20 nuorta, nohevaa ja fiksua, hyvin koulutettua, venäjän kieltä osaavaa, Venäjällä asunutta tai ainakin Venäjän asioihin muuten perehtynyttä kolmekymppistä, jotka kirkuen rynnistäisivät tekemään Venäjään liittyviä töitä - jos niitä joku keksisi heille tarjota. Mutta kun sellaisia töitä ei ole, mikäli ei sitten haaveile lappeenrantalaisen Prisman kassan urasta. Missä ei toki siinäkään varmasti mitään vikaa ole, mutta saattaa se pikkuisen turhauttaa jos on vuosikaudet kuluttanut koulun penkkiä ja tankannut päähänsä venäläisten liikeverbien imperfektiivisiä ja perfektiivisiä aspekteja. Ne ovat nimittäin veemäistä tankattavaa, ne.

Joko jossain Suomenniemellä sijaitsee siis salaperäinen musta aukko, joka on nielaissut nuorten suomalaisten Venäjä-osaajien näkymättömiin kaikki ne runsaslukuiset Venäjään liittyvät ja venäjän kielen osaamista vaativat ihanat ja ihmeelliset työtilaisuudet, joita suomalainen yhteiskunta ja elinkeinoelämä on ainakin niiden omasta mielestä pullollaan. Tai sitten ne 124, jotka viime kevään ylioppilaskirjoituksissa suorittivat pitkän venäjän kokeen, riittävät aivan mainiosti kattamaan armaan isänmaamme Venäjä-osaajien todellisen tarpeen. Työministeriön nettisivuilla on tänään tarjolla 24 kappaletta venäjän kielen osaamista vaativaa avointa työpaikkaa. Niistä 124:stäkin jää siis vielä sata venäjän taitajaa yli.

---------

Tänään soi DDT:n В последнюю осень. Koska se oli ensimmäinen venäläinen rokkibiisi, mihin ihastuin.